torsdag den 17. juli 2014

Bryllupsfoto og rettigheder

Bryllupsfotografen ejer dine bryllupsbilleder


Du må ikke lægge dine bryllupsfotos ud på nettet uden at have fotografens tilladelse. Reglerne om copyright kommer bag på mange, siger bryllupsekspert.

Når du bestiller fotograf til brylluppet, så køber du hans eller hendes tid.

Men du køber faktisk ikke rettighederne til de billeder, der bliver taget af dig og din elskede på den store dag.

I må faktisk ikke engang lægge billederne ud på en hjemmeside, som familie og venner kan besøge, uden at have klar tilladelse til det.
En ubehagelig overraskelse
Fotografen har nemlig copyright efter paragraf 70 i ophavsretsloven, og bestemmer derfor som udgangspunkt helt og holdent, hvordan billederne skal bruges.

Og det kommer bag på en hel del brudepar, fortæller Anette Balle. Hun er medindehaver at det populære bryllupssite Bryllup.dk, hvor kommende brude og gomme kan debattere alt til faget henhørende.

Lav en klar aftale
»Man tror jo, at når der er taget billeder af mig, så er det mig, der bestemmer. Sådan er det bare ikke. Brudeparret kan for eksempel ikke forvente, at de automatisk får udleveret negativerne«,

Derfor skal du huske at aftale med fotografen på forhånd, hvad du må bruge hans eller hendes fotografier til.

Scanning forbudt
Nogle fotografer udleverer som standard en cd rom med billederne, så parret selv kan fremkalde, lægge på nettet eller videresende, som de har lyst til.

Andre fotografer - typisk af den gamle skole - beholder negativerne, så I skal betale ekstra, hvis I vil have flere kopier. Scanner I alligevel billederne selv, kan fotografen kræve erstatning.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar